울산과학대Repository

Browse

Browse

Browse

Detailed Information

metadata downloads

클로로벤젠類의 알콕시化의 硏究(Ⅰ)

Title 
클로로벤젠類의 알콕시化의 硏究(Ⅰ)
Other Titles 
Alkoxylation of Chlorobenzenes(Ⅰ)
Authors 
沈光澤
Issue Date 
1998
Journal 
연구논문집
Vol. 
Vol.24
Issue 
No. 2
Pages 
85-93
Abstract 
置換 할로벤젠類의 알콕시化에서 置換基의 電子-끌게基의 고리 活性化로 反應이 되었으며 反應 메커니즘은 S_(N)Ar2이고, 할로겐의 電氣陰性度와 置換基의 電子-끌게 能力이 클수록 生成物의 量이 많아졌다. p-Nitrochlorobenzene(PNCB)에 에탄올과 수산화나트륨을 反應시켜 合成하면 p-Nitrophenetole이 合成된다. 이 合成反應에서 反應沕의 몰比가 理論的으로는 PNCB:NaOH:EtOH=1:1:1이나 實驗 結果에 따르면 에탄올은 溶媒로서 作用과 함꼐 反應物로 作用하므로 더 큰 몰比인 1:1.1:8.0가 適當한 것으로 나타났고 수산화나트륨에 대한 에탄올의 몰比인 7.7 정도의 條件으로 溫度는 높을수록, 時間이 길수록 生成物이 增加하였으며 좋은 條件으로 생각되는 것은 약 120℃정도에서 약 3時間 정도이다. 그리고 낮은 溫度에서 觸媒 添加는 收率이 많이 增加하였고 壓力이 걸리는 높은 溫度에서는 效率이 微小하였으므로 還流溫度 以下에서는 觸媒의 添加가 合成에 좋은 반면 分離, 精製의 어려움이 있고 還流溫度 以下의 高溫으로 因한 加壓反應 條件에서는 觸媒의 添加 必要性이 없다고 判斷된다.
The Alkoxylation of substituted halobenzene was activated by electron withdrawing substituents and the reactions are proceeding a bimolecular displacement mechanism (S_(N)Ar2). The products increased with increasing electronegativity of halogens and electron withdrawing ability of the substituents. The p-Nitrophenetole was prepared by reacting of p-nitrochlorobenzene(PNCB) with a mixture of ethanol and sodium hydroxide. Theoretical molar ratio of reagents is PNCB:NaOH:EtOH = 1.0:1.0 :1.0, but the better molar ratio of reactants found PNCB:NaOH:EtOH =1.0:1.1:8.0. The molar ratio of ethanol to sodium hydroxide is about 7.7. The product increased with higher temperature and longer reaction time. The proper temperature and reaction times is about 120℃ and 3 hours respectively. The catalyst in low temperature reaction effect higher yield, but it is less effect with high temperature. The yield of products is increased by addition of catalysts under alcohol reflex, but the separation of catalysts is difficult
URI 
http://repository.uc.ac.kr/handle/2014.oak/1021
ISSN 
1598-3390
Appears in Collections
19. 환경화학공업과 > 연구논문

Files in This Item:

File SizeFormat 
5672980107.pdf1.8 MBAdobe PDFView
qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.