울산과학대Repository

Browse

Browse

Browse

Detailed Information

metadata downloads

한국음식의 세계화 전망

Title 
한국음식의 세계화 전망
Other Titles 
Korean Food for Globalism
Authors 
유경희
Issue Date 
2002
Journal 
연구논문집
Vol. 
Vol.29
Issue 
No. 1
Pages 
155-166
Abstract 
한국 음식은 아름답고, 맛있으며, 그리고 세계적으로 유례를 찾기 어려울 만큼 건강한 음식이다. 그럼에도 불구하고 중국이나 일본만큼 음식에 있어서 세계적으로 알려져 있지 않을 뿐만 아니라 국내적으로는 서구의 패스트푸드 같은 음식들이 우리의 식탁을 위협하고 있다. 2002년 월드컵을 맞이하여 세계 각 국의 관광객이 밀려들어온 현 시점에서 우리의 전통 음식의 우수성을 알리고 해외에서 우리 음식을 제공하는 식당의 성공사례를 통해 세계화를 위한 방안을 찾고자 하였다. 또한 우리 음식의 외식산업화를 위한 장해요인을 분석하고 국 내·외적 외식산업의 현황 분석을 통해 외식산업으로의 발전 개선책 및 산업화 전략을 세움으로서 한국 음식의 세계화 전망을 제시하였다.
Korean Food is beautiful in style and delicious. It is the best food for the health of human being. Nevertheless, Korean food is not known over the world as much as Chinese and Japanese. Moreover American fast food is threatening our own tables in Korea. Today we enter upon the 2002 World Cup and many tourists visit our country, we examine the superiority of korean food and we were intended to find the way to globalize through the case of successful korean restaurants in America. Also we analysed the factors of obstacles in industrialization of Korean food and studied the present situation of food service industry both at home and abroad. We were intended to suggest the remedy and strategy for development of Korean food service industry and the vision of Korean food globalization.
URI 
http://repository.uc.ac.kr/handle/2014.oak/1214
ISSN 
1598-3390
Appears in Collections
11. 식품영양과 > 연구논문

Files in This Item:

File SizeFormat 
5672020216.pdf589.09 kBAdobe PDFView
qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.