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한국 음식문화 개선에 관한 연구

Title 
한국 음식문화 개선에 관한 연구
Other Titles 
The study of improvement about eating style for korean food
Authors 
채영철
Issue Date 
2004
Journal 
연구논문집
Vol. 
Vol.31
Issue 
No. 1
Pages 
77-91
Abstract 
본 연구는 한국음식의 장점을 살리면서 음식문화를 국제화 시킬 수 있는 방안을 제시하기 위해 수행 하였으며 한국음식의 특징인 한상에 음식을 모두 차려서 먹는 한국음식의 장점을 그대로 유지하면서 한국음식이 가진 단점을 해결하기 위한 목적으로 수행 되었다. 현재 우리나라 음식의 가장 큰 장점은 모든 음식을 주 요리를 중심으로 부식까지 한상에 한꺼번에 차려서 제공하기 때문에 다양한 음식을 선택적으로 먹을 수 있는 장점과 화려한 식탁을 제공할 수 있는 장점이 있으나 제공했던 음식이 남았을 경우 그 남았던 음식을 다시 제공함으로 인해 발생하게 될 위생문제와 제공했던 음식 특히 여러 가지 반찬을 버려야 하는 문제에서 오는 음식물 쓰레기 배출 문제는 결국 음식물 생산자, 판매자, 소비자 나아가 지역사회와 국가 전체에 경제적, 환경적인 부담을 가져다 줄 수밖에 없기 때문에 이러한 문제를 해결하는 방향을 제시할 수 있을 것으로 사료된다.
This study has been conducted in order to suggest how Korean food can keep its strength in the world and turn it into an international food. Korean food distinctively differs from other foods in many ways. Firstly, the typical korean supper consists of one entree where the appetizers, main course and dessert are all served at the same time. The advantage is that guests have a choice between what they want and when they want it. Another slight advantage is that it inadvertently decorates the table and gives it a gorgeous look. However, Korean food also have weak points. Left over korean food tends to be abnormally less pleasing than when it was originally served, and has a high potential to be hazardous to ones health. Also, disposing of the food can cause sanitary and environmental problems. Ultimately, this leaves a burden to all of producers, sellers and consumers. Taking a broad view of it, these points appear to be economical and environmental problems that Koreans as a society and a country can&quot
t ignore. This study will guide to solve these problem.
URI 
http://repository.uc.ac.kr/handle/2014.oak/1240
ISSN 
1598-3390
Appears in Collections
18. 호텔외식조리과 > 연구논문

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