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Random primer를 이용한 Listeria spp. 분석조건의 최적화

Title 
Random primer를 이용한 Listeria spp. 분석조건의 최적화
Other Titles 
Optimization of the Condition for Analysis of Listeria spp. with Random primer
Authors 
박범준
Issue Date 
2005
Journal 
연구논문집
Vol. 
Vol.31
Issue 
No. 2
Pages 
23-33
Abstract 
RP-13은 GC%가 70%이므로 계산상으로는 annealing 온도가 34℃이다. 32∼36℃까지 다섯 가지의 온도로 annealing한 결과 L. monocytogenes만이 갖는 특정한 크기의 band가 역시 34℃에서 형성됨을 알아냈고, 34℃를 annealing 온도로 정하였다. Line 1부터 4까지 L. monocytogenes ATCC15313, 19111, 19112, 19113은 2개의 700 bp와 1500 bp band를 형성하였고 그 밖의 Listeria spp.들 Line 6부터 11까지 L. ivanovii ATCC19119, L. grayi ATCC19120, L. murrayi ATCC25401, L. innocua ATCC33090, L. welshimeri ATCC35897, L. seeligeri ATCC35967은 약 2000∼2300 bp크기 한 개의 band를 보여 병원성 균과 비병원성 균이 매우 확실하게 구분되는 band pattern을 보임으로써 RP-13을 이용한 PCR 조건이 Listeria spp.를 분석하기 위한 최적조건이다.
In this study, random primer RP-13(5'-CTCTCCGCCA-3') was used to generate PCR for detection of pathogenic L. monocytogenes of Listeria spp. Among 20 random primers tested, RP-13 showed on acceptable result for the differentiation of a pathogenic Listeria from non-pathogenic microorganisms. Pathogenic Listeria, L. monocytogenes(ATCC 15313, 19111, 19112, 19113) showed two bands for 700bp and 1500bp while non-pathogenic bacteria, L. ivanovii, L. grayi, L. murrayi, L. innocua, L. welshimeri, and L. seeligeri had only one band sizing from 2000 to 2300bp.
URI 
http://repository.uc.ac.kr/handle/2014.oak/1244
ISSN 
1598-3390
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18. 호텔외식조리과 > 연구논문

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